Loppu on uuden alku

Loppu on uuden alku.



Kun elämässä päättyy yksi luku aukeaa uusi ovi. Portti voi olla onnellisempaan elämänvaiheeseen tai haastavampaan, joka pakottaa kasvamaan paremmaksi versioksi itsestämme.

Usein kangistumme samoihin ja tuttuihin kaavoihin. Tarvitsemme rutiineja, jolla luomme turvallisuuden tunteen. Pelkäämme uutta ja vierasta. Saatamme jäädä vanhaan työpaikkaan, vaikka olemme jo siihen kyllästyneitä tai parisuhteeseen, joka ei ole meille hyväksi. Pelkäämme ajatusta vieraasta ja pyrimme löytämään huonosta tilanteesta positiivista vain jäädäksemme. Keksimme tekosyitä ja väheksymme itseämme.



Kerkesin 3 vuotta elää aviossa ennen kuin mieheni kuoli yllättäen. Koin olevani onnellinen suhteessa. Meillä oli vastoinkäymisiä ja sain paljon kuraa niskaan hänen tekemistään huonoista valinnoista. Jokaisessa suhteessa on omat haasteensa. Missä kulkee parisuhteen raja, jolloin vastoinkäymiset ovat liikaa. Luovutammeko liian helposti ihmissuhteissa nykypäivänä?

Hautajaisissa eräs tuttavani sanoi, Jumala tietää miksi tämän piti tapahtua. Suutuin kyseisestä lauseesta. Lapseni menettivät isän, menetin aviomiehen 23-vuotiaana. Minusta se oli epäreilua. Kuolema pakottaa päästämään irti, vaikka ei haluaisikaan. Se on yksinkertainen ratkaisu, paluuta ei ole. Ihminen on silloin fyysisesti poissa. Lopullisesti. Monesti kuulee tarinoita, jossa parit elävät on/off suhteessa, ehkä he eivät osaa päästää irti syystä tai toisesta. Miksi meidän on niin vaikea päästä irti meille tutuista asioista? Voiko lapsestaan päästää irti koskaan, jos se ei ole hyväksi sinulle?

Aggressiivisuus kotona ei ole hyväksyttävää. Ei puolison aiheuttamana, ei lapsen aiheuttamana. Voiko kotona elää, jos pelkää lapsensa lyövän? Pienen lapsen tunnemyrskyt ovat sallittuja, koska he vasta harjoittelevat tunteiden säätelyä. Miten tulee toimia, jos lapsen ikä lähenee jo 10- ikävuotta ja hän on vaarallinen? Missä vaiheessa lapsen tulisi osata säädellä omia tunteitaan. ADHD- lapsen kohdalla sitä saatetaan harjoitella lapsuudesta varhaisnuoruuteen saakka. Kenenkään ei tulisi pelätä kotona olemista, pelätä koska saa nyrkistä tai pahimmassa tapauksessa joutuu sairaalaan. Missä kohtaa turvallisuuden raja häilyy? Mistä tiedämme koska oman lapsen ei olisi hyvä elää omassa kodissaan?




Joskus uutisotsikossa lukee ”Puoliso tappoi perheen riidan seurauksena”. Miten näin voi tapahtua? Olisiko tapahtuneen voinut estää päästämällä irti, lähtemällä väkivaltaisesta suhteesta aikaisemmin. Mikä teki siitä niin vaikean, päästää irti? Tarinoita on tuhansia ja voimme vain arvuutella ulkopuolisina.

Olemmeko omien ajatuksien vankeja? Saatamme kasvattaa minuutemme, opettajan negatiivisten kommenttien ympärille tai mitä vanhemmat sanoivat meille suutuspäissään tai kuinka kumppanimme kohtelee meitä. Miksi luomme itsemme toisten määritelmien mukaisesti. ADHD- lapsi saattaa luoda itsensä diagnoosin ympärille. Voin jättää roskat lattialle siivoamatta, koska minulla on vikaa päässä. Kuulen Danielin usein vastaavan siivoomiskehotuksiini. Mistä hänelle on tullut osaamaton olo tai tieto diagnoosin aiheuttamasta negatiivisuudesta itseään kohtaan. Olisiko parempi, jos hän ei tietäisi diagnoosistaan? Diagnoosin tarkoitus on kuitenkin saada apua ja ymmärrystä häntä koskeviin asioihin. 

Missä tilanteessa omasta lapsestaan voi päästää irti. Milloin hänen on parempi muuttaa kotoa pois? Olenko huono äiti vai onko hän huonokäytöksinen lapsi? Tuleeko koko perheen kärsiä yhden aggressiivisen lapsen tähden. Ajanko lapseni hänen kotoansa muuttamisen seurauksena vain syvempiin aggressioihin ja hylätyksi tulemisen tunteisiin vai avaanko hänelle paremman tulevaisuuden. Onnellisemman oven tulevaisuuteen. Ehkä en osaa häntä kasvattaa tai antaa hänelle tarvitsemaansa tukea. Vai onko meidän välimme jo liian tulehtuneet jatkuvien yhteenottojen seurauksena?


Miehen kuolemasta olen selvinnyt ja elän nyt tavallista hyvää elämää. En tiedä johtuuko se henkisestä kasvamisesta, kokemuksesta vai uudesta parisuhteestani. En tiedä missä olisin nyt, jos hän eläisi. Hänen kuolemansa avasi itselleni uuden oven. Avaimen itsensä kasvamiseen. Tien onnellisempaan elämään, uuden minuuteni näkemiseen. Loppu on uuden alku. 


 

 

Kommentit

Suositut tekstit